generelle vilkår og betingelser
Vilkår og betingelser
Artikkel 1 - Definisjoner
I disse vilkårene forstås med:
Angrerett: Den perioden der forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett.
Forbruker: Den fysiske personen som ikke handler i utøvelsen av sitt yrke eller virksomhet og inngår en avtale på avstand med næringsdrivende.
Dag: Kalenderdag.
Varighetstransaksjon: En avtale på avstand som gjelder en serie produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller oppfyllelsesforpliktelsene er fordelt over tid.
Varig lagringsmedium: Et hvilket som helst medium som gjør det mulig for forbrukeren eller næringsdrivende å lagre informasjon som er rettet til dem på en måte som muliggjør fremtidig tilgang og uendret reproduksjon av lagret informasjon.
Angrerett: Muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra avtalen på avstand innenfor angreretten.
Næringsdrivende: Den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på avstand til forbrukere.
Avtale på avstand: En avtale der, som del av et system for salg på avstand av produkter og/eller tjenester organisert av den næringsdrivende, benyttes kun en eller flere teknikker for kommunikasjon på avstand frem til avtalen er inngått.
Teknikk for kommunikasjon på avstand: Et middel som kan benyttes for å inngå en avtale uten at forbrukeren og den næringsdrivende møtes samtidig i samme rom.
Vilkår og betingelser: De underliggende vilkårene og betingelsene til den næringsdrivende.
Artikkel 2 - Angrerett
Forbrukeren har rett til å angre på avtalen innen 14 dager uten å oppgi noen grunn.
I løpet av angreretten skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet.
Dersom forbrukeren benytter seg av angreretten, skal produktet returneres med alt tilhørende og, dersom mulig, i original stand, i samsvar med rimelige instruksjoner fra den næringsdrivende.
Artikkel 3 – Anvendelse
Disse vilkårene gjelder for hvert tilbud fra næringsdrivende og for alle avtaler på avstand og bestillinger mellom næringsdrivende og forbruker. Før avtalen på avstand inngås, vil teksten til disse vilkårene bli gjort tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før avtalen på avstand inngås bli informert om at vilkårene kan ses hos den næringsdrivende, og at de vil bli sendt gratis til forbrukeren på forespørsel så snart som mulig. Dersom avtalen på avstand inngås elektronisk, kan, i avvik fra forrige ledd, og før avtalen inngås, teksten til disse vilkårene elektronisk gjøres tilgjengelig for forbrukeren på en måte som gjør det mulig for forbrukeren å lagre den på et varig lagringsmedium på en enkel måte. Hvis dette ikke er rimelig mulig, vil det før avtalen på avstand inngås bli informert om hvor vilkårene kan leses elektronisk, og at de vil bli sendt elektronisk eller på annen måte gratis til forbrukeren på forespørsel. Dersom det i tillegg til disse vilkårene også gjelder spesifikke produkt- eller tjenestevilkår, vil andre og tredje ledd være gjeldende på tilsvarende måte, og forbrukeren kan i tilfelle motstridende vilkår alltid påberope seg den bestemmelsen som er mest gunstig for ham. Dersom en eller flere bestemmelser i disse vilkårene på et tidspunkt blir helt eller delvis ugyldige eller blir annullert, vil avtalen og vilkårene for øvrig forbli i kraft, og den aktuelle bestemmelsen vil, i gjensidig enighet, straks bli erstattet med en bestemmelse som i størst mulig grad nærmer seg den opprinnelige intensjonen. Situasjoner som ikke er regulert i disse vilkårene, skal vurderes "etter ånden" i disse vilkårene. Uklarheter i tolkningen eller innholdet av én eller flere bestemmelser i våre vilkår skal tolkes "etter ånden" i disse vilkårene.
Artikkel 4 – Tilbud
Hvis et tilbud har en begrenset gyldighetsperiode eller er betinget, vil dette bli tydelig angitt i tilbudet. Tilbudet er uforpliktende. Næringsdrivende har rett til å endre og justere tilbudet. Tilbudet skal inneholde en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen skal være detaljert nok til at forbrukeren kan gjøre en god vurdering av tilbudet. Hvis næringsdrivende bruker bilder, skal disse være en sannferdig fremstilling av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller åpenbare feil i tilbudet binder ikke næringsdrivende.
Alle bilder, spesifikasjoner og data i tilbudet er veiledende og kan ikke føre til erstatning eller heving av avtalen.
Bilder av produktene er en sannferdig fremstilling av de tilbudte produktene. Næringsdrivende kan ikke garantere at de viste fargene nøyaktig samsvarer med de faktiske fargene på produktene. Ethvert tilbud skal inneholde slik informasjon at forbrukeren klart kan forstå hva rettigheter og forpliktelser som er knyttet til aksepten av tilbudet. Dette gjelder spesielt:
- Eventuelle fraktkostnader;
- Hvordan avtalen vil bli inngått og hvilke handlinger som er nødvendige for det;
- Om angreretten gjelder eller ikke;
- Betalingsmåte, levering og utførelse av avtalen;
- Tiden for aksept av tilbudet eller tiden innen hvilken næringsdrivende garanterer prisen;
- Prisen på kommunikasjon på avstand dersom kostnadene for bruken av kommunikasjonsteknikken beregnes på en annen basis enn den ordinære basistariffen for det benyttede kommunikasjonsmiddelet;
- Om avtalen vil bli arkivert etter inngåelsen, og i så fall hvordan den kan konsulteres av forbrukeren;
- Hvordan forbrukeren, før avtalen inngås, kan kontrollere og om ønskelig endre de opplysningene han har gitt i forbindelse med avtalen;
- Eventuelle andre språk der avtalen kan inngås i tillegg til norsk;
- Etiske regler som næringsdrivende har forpliktet seg til og hvordan forbrukeren kan få tilgang til disse reglene elektronisk;
- Minimumsvarighet på avtalen på avstand i tilfelle av en langsiktig transaksjon.
Valgfritt: Tilgjengelige størrelser, farger, materialtyper.
Artikkel 5 – Avtalen
Avtalen inngås, med forbehold om bestemmelsene i ledd 4, når forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de vilkårene som er knyttet til det. Hvis forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter næringsdrivende umiddelbart elektronisk mottakelsen av aksepten av tilbudet. Så lenge mottakelsen av denne aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren heve avtalen.
Dersom avtalen inngås elektronisk, skal næringsdrivende iverksette nødvendige tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre elektronisk overføring av data og sørge for en sikker nettbasert plattform. Hvis forbrukeren kan betale elektronisk, vil næringsdrivende iverksette nødvendige sikkerhetstiltak.
Næringsdrivende kan – innenfor lovens rammer – undersøke om forbrukeren er i stand til å oppfylle sine betalingsforpliktelser, samt de faktorer og forhold som er viktige for å inngå en ansvarlig avtale på avstand. Hvis næringsdrivende har saklig grunn til å tro at avtalen ikke kan inngås, har han rett til å avslå en bestilling eller forespørsel, eller å nekte å gjennomføre avtalen.
Spesielle vilkår kan knyttes. Næringsdrivende skal ved levering av produktet eller tjenesten til forbrukeren gi følgende informasjon, skriftlig eller på en måte som gjør at forbrukeren på en tilgjengelig måte kan lagre den på et varig lagringsmedium:
a. besøksadressen til næringsdrivendes virksomhet hvor forbrukeren kan henvende seg med klager;
b. vilkårene og hvordan forbrukeren kan benytte seg av angreretten, eller en tydelig melding om at angreretten ikke gjelder;
c. informasjon om garantier og tilgjengelig service etter kjøpet;
d. de dataene som er inkludert i artikkel 4, ledd 3 i disse vilkårene, med mindre næringsdrivende allerede har gitt disse dataene til forbrukeren før avtalen ble gjennomført;
e. kravene for oppsigelse av avtalen dersom avtalen varer i mer enn ett år, eller er av ubestemt varighet. I tilfelle av en langsiktig transaksjon gjelder bestemmelsen i forrige ledd kun for den første leveringen.
Hver avtale inngås med forbehold om tilstrekkelig tilgjengelighet av de aktuelle produktene.
Artikkel 6 – Angrerett
Ved kjøp av produkter har forbrukeren mulighet til å heve avtalen uten å oppgi noen grunn innen 14 dager. Denne angreretten begynner å løpe dagen etter at forbrukeren mottar produktet, eller en representant som er forhåndsutpekt og kjent for næringsdrivende.
I løpet av angreretten skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet. Produktet skal kun pakkes ut eller brukes i den grad som er nødvendig for å vurdere om han ønsker å beholde det.
Dersom forbrukeren benytter seg av angreretten, skal han returnere produktet med alt tilhørende og – dersom det er rimelig mulig – i original stand og emballasje, i samsvar med de rimelige og klare instruksjonene som er gitt av næringsdrivende.
Når forbrukeren ønsker å benytte seg av angreretten, er han forpliktet til å gi beskjed til næringsdrivende innen 14 dager etter mottakelsen av produktet. Beskjed om angrerett skal gis skriftlig, via e-post eller brev.
Etter at forbrukeren har informert næringsdrivende om at han ønsker å benytte angreretten, må produktet returneres innen 14 dager. Forbrukeren skal kunne bevise at de returnerte varene er sendt innen tidsfristen, for eksempel ved hjelp av et leveringsbevis.
Dersom forbrukeren ikke har informert om bruk av angreretten innen de nevnte fristene i ledd 2 og 3, eller dersom produktet ikke er returnert til næringsdrivende innen fristen, anses kjøpet som endelig.
Artikkel 7 – Kostnader ved bruk av angrerett
Dersom forbrukeren benytter seg av angreretten, er kostnadene for retur av produktene for forbrukerens regning. Dersom forbrukeren har betalt et beløp, vil næringsdrivende tilbakebetale dette beløpet så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter at angreretten er benyttet. Forutsetningen for tilbakebetalingen er at produktet allerede er mottatt tilbake av nettbutikken, eller at det kan legges fram et bindende bevis på at produktet er returnert i sin helhet.
Artikkel 8 – Unntak fra angreretten
Næringsdrivende kan unnta forbrukeren fra angreretten for produkter som beskrevet i ledd 2 og 3. Unntaket fra angreretten gjelder kun dersom næringsdrivende tydelig har opplyst om dette i tilbudet, i hvert fall i god tid før avtalen inngås. Unntak fra angreretten er kun mulig for produkter:
a. som er produsert av næringsdrivende i henhold til forbrukerens spesifikasjoner;
b. som tydelig er personlig i sin art;
c. som på grunn av sin natur ikke kan returneres;
d. som kan raskt forringes eller bli foreldet;
e. hvis prisen er bundet til svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på;
f. for enkeltstående aviser og magasiner;
g. for lyd- og videoopptak samt dataprogramvare hvor forbrukeren har brutt forseglingen;
h. for hygieniske produkter der forbrukeren har brutt forseglingen.
Unntak fra angreretten er også mulig for tjenester:
a. som gjelder overnatting, transport, restauranttjenester eller fritidsaktiviteter som skal utføres på en bestemt dato eller innenfor en bestemt periode;
b. hvor leveringen har startet med uttrykkelig samtykke fra forbrukeren før angrefristen er utløpt;
c. som gjelder spill og lotterier.
Artikkel 9 – Prisen
I løpet av gyldighetsperioden angitt i tilbudet, vil prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke bli økt, med unntak for prisendringer som følge av endringer i merverdiavgiftssatser. I motsetning til forrige ledd kan næringsdrivende tilby produkter eller tjenester med variable priser, som er knyttet til svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på. Denne svingningen og det faktum at prisene som er oppgitt, kan være veiledende, skal opplyses i tilbudet. Prisøkninger innen 3 måneder etter inngåelsen av avtalen er kun tillatt dersom de skyldes lovgivning eller forskrifter. Prisøkninger som skjer mer enn 3 måneder etter inngåelsen av avtalen er kun tillatt dersom næringsdrivende har avtalt dette, og:
a. de skyldes lovgivning eller forskrifter; eller
b. forbrukeren har fått myndighet til å godkjenne prisøkningene.
Artikkel 10 – Samsvar og garanti
Næringsdrivende garanterer at produktene og/eller tjenestene er i samsvar med avtalen, de spesifikasjonene som er angitt i tilbudet, de rimelige kravene til holdbarhet og/eller brukbarhet, samt de gjeldende lovbestemmelsene og/eller offentlige forskriftene på datoen avtalen ble inngått. Hvis avtalt, garanterer næringsdrivende også at produktet er egnet for annet enn normalt bruk. En garanti gitt av næringsdrivende, produsent eller importør reduserer ikke forbrukerens lovbestemte rettigheter eller krav som kan fremsettes i henhold til avtalen.
Eventuelle feil eller feilaktig leverte produkter skal rapporteres skriftlig til næringsdrivende innen 14 dager etter levering. Produktene skal returneres i originalemballasjen og i uåpnet stand. Garantiperioden for næringsdrivende tilsvarer produsentens garantiperiode.
Næringsdrivende er imidlertid aldri ansvarlig for produktets endelige egnethet for individuell bruk av forbrukeren, eller for eventuelle råd om bruk eller anvendelse av produktene. Garantien gjelder ikke dersom:
- Forbrukeren selv har reparert og/eller bearbeidet de leverte produktene, eller fått dem reparert eller bearbeidet av tredjepart;
- De leverte produktene har vært utsatt for unormale forhold eller ellers blitt behandlet uforsiktig, eller i strid med instruksjonene fra næringsdrivende og/eller på emballasjen;
- Feilene skyldes helt eller delvis forskrifter som er pålagt av myndighetene med hensyn til materialenes art eller kvalitet.
Artikkel 11 – Oppsigelse og gjennomføring av avtalen
Ved oppsigelse i henhold til forrige punkt skal næringsdrivende tilbakebetale beløpet for produktet som forbrukeren har betalt, så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter oppsigelsen.
Dersom levering av et bestilt produkt viser seg å være umulig, skal næringsdrivende forsøke å tilby et erstatningsprodukt. Erstatningsproduktet skal tydelig og forståelig meldes til forbrukeren senest ved levering. Ved erstatningsprodukter kan ikke angreretten utelukkes.
Kostnadene ved eventuell returfrakt vil være næringsdrivendes ansvar. Risikoen for skader og/eller tap av produkter ligger hos næringsdrivende inntil produktet er levert til forbrukeren eller en representant som er utpekt av forbrukeren og kjent for næringsdrivende, med mindre annet er uttrykkelig avtalt.
Artikkel 12 – Varige avtaler: varighet, oppsigelse og fornyelse
Oppsigelse:
Forbrukeren kan når som helst si opp en avtale som er inngått for ubestemt tid og som gjelder regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, med forbehold om eventuelle oppsigelsesregler som er avtalt, og en oppsigelsestid på maks én måned.
Forbrukeren kan si opp en avtale som er inngått for en bestemt periode og som gjelder regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, når som helst før avtalen utløper, med forbehold om eventuelle oppsigelsesregler som er avtalt, og en oppsigelsestid på maks én måned.
Forbrukeren kan si opp de avtalene nevnt i de forrige punktene når som helst og er ikke begrenset til å si opp på et bestemt tidspunkt eller i en bestemt periode. Forbrukeren kan minst si opp avtalen på samme måte som avtalen ble inngått, og kan alltid si opp avtalen med samme oppsigelsestid som næringsdrivende har avtalt for seg selv.
Forlengelse:
En avtale som er inngått for en bestemt periode og som gjelder regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, kan ikke automatisk fornyes eller forlenges for en ny bestemt periode.
I unntakstilfeller kan en avtale som gjelder regelmessig levering av dagsaviser, ukeblader eller tidsskrifter, fornyes automatisk for en maksimal periode på tre måneder, dersom forbrukeren kan si opp avtalen før slutten av fornyelsesperioden med en oppsigelsestid på maks én måned.
En avtale som gjelder regelmessig levering av produkter eller tjenester, kan kun automatisk forlenges for ubestemt tid dersom forbrukeren kan si opp avtalen til enhver tid med en oppsigelsestid på maks én måned, og en oppsigelsestid på maks tre måneder dersom avtalen gjelder levering av dags-, nyhets- og ukeblader eller tidsskrifter som leveres mindre enn én gang per måned.
En avtale som er inngått for en begrenset periode for levering av dags-, nyhets- og ukeblader eller tidsskrifter (prøve- eller introduksjonsabonnement) forlenges ikke automatisk og avsluttes ved slutten av prøveperioden.
Varighet:
Dersom en avtale har en varighet på mer enn ett år, kan forbrukeren si opp avtalen når som helst etter ett år, med en oppsigelsestid på maks én måned.
Artikkel 13 – Betaling
Med mindre annet er avtalt, skal beløpene som forbrukeren skylder betales innen 7 virkedager etter at angreretten, som beskrevet i artikkel 6 første ledd, har begynt. Ved en avtale om levering av en tjeneste, starter denne fristen etter at forbrukeren har mottatt bekreftelsen på avtalen. Forbrukeren har plikt til umiddelbart å melde eventuelle feil i oppgitte eller nevnte betalingsopplysninger til næringsdrivende.
Ved manglende betaling fra forbrukeren, har næringsdrivende – med forbehold om lovbestemte begrensninger – rett til å pålegge forbrukeren rimelige kostnader som er blitt forutgående meddelt forbrukeren.
Artikkel 14 – Klagebehandling
Klager om gjennomføringen av avtalen må sendes næringsdrivende innen 7 dager etter at forbrukeren har oppdaget mangelen(e), og de må være tydelig og fullstendig beskrevet. Klager som sendes til næringsdrivende, vil bli besvart innen 14 dager etter mottak. Hvis en klage krever en forventet lengre behandlingstid, vil næringsdrivende svare innen 14 dager med en mottaksbekreftelse og en indikasjon på når forbrukeren kan forvente et mer detaljert svar.
Dersom klagen ikke kan løses gjennom gjensidig enighet, vil det oppstå en tvist som kan behandles gjennom tvisteløsningsmekanismer. En klage suspenderer ikke næringsdrivendes forpliktelser, med mindre annet er skriftlig oppgitt av næringsdrivende. Hvis klagen blir ansett som berettiget av næringsdrivende, vil næringsdrivende etter eget valg enten erstatte eller reparere de leverte produktene kostnadsfritt.
Artikkel 15 – Tvister
Avtaler mellom næringsdrivende og forbrukeren som omfattes av disse vilkårene, skal kun være underlagt nederlandsk rett, selv om forbrukeren er bosatt i utlandet.